Nyskabelse af uderum

Ishøj

Uderum

Det enorme almene boligområde Vejleåparken ligger syd for Ishøj. Oprindelig var området tænkt som en vigtig del af Køge Bugt-planen, og det skulle rumme gågader rige på byliv og aktivitet. Årtierne efter opførslen i 1970’erne har imidlertid skudt nogle af de gode intentioner i sænk, og radikale greb er brugt for at løfte området ind i fremtiden.

De enkelte bygninger i Vejleåparken er af høj kvalitet. Men skalaen – 54 éns boligblokke på et kæmpe areal – var et problem. Det gjorde man for 8-9 år siden op med.

Det afgørende greb var en omfattende behandling og beplantning af uderummene. Fra lange, ubrudte kig ned mellem de mange éns blokke til mindre og opdelte uderum, hvor den visuelle rækkevidde er begrænset.

Claus Bech-Danielsen er begejstret for den gennemgribende renovering af området, der blev gennemført i begyndelsen af årtusindet. En renovering, der er skabt i pagt med både nutid og fremtid.

Ikke kun udearealerne gennemgik en opfattende renovering, også de enkelte boligblokke kom under behandling: De fik hver forskellige facadebehandlinger, og kunstnere var med til at give hver bygning et individuelt præg.

Oprindelig tænkt som en by

Virkeligheden har formet sig noget anerledes, end hvad man kunne se fra planlæggernes tegneborde i begyndelsen af ’70’erne.

Som det fortælles, var Vejleåparken nærmest tænkt som en by i sig selv, hvor gågader med byliv skulle være en bærende kvalitet.

I begyndelsen af ’00’erne sadlede man om

Ved den seneste, store renovering har man taget konsekvensen af, at der simpelthen ikke er mennesker nok til at skabe dét byliv, planlæggerne drømte om.

I stedet har man omdannet de – mere eller mindre – mennesketomme gadestrøg til mindre grønne parker.

Claus Bech-Danielsen mere end antyder, at mens man flere steder i landet netop skaber gadestrøg for byliv, så kan det sagtens være, at det i virkeligheden er Vejleåparken, der har fat i den lange ende – i hvert fald i Vejleåparken.

Hvis du vil vide mere om uderum